Om Kinna Atletklubb

Kinna AK bildades i december 1930 och växte under 30 och 40 talet till en av Västergötlands bättre klubbar.

 

På 50-talet kom sedan KAK:s storhetstid och då fylldes Tennishallen med publik varje gång Skene BK eller Trollhättans AK kom på besök. År 1950 bildades Västergötlands brottningsförbund med KAK:s Hilding Lorentzson som ordförande. Han var sedan även styrelseledamot i Svenska Brottningsförbundet.

År 1958 blev KAK svenska mästare i lag då man vann över Umeå, Eskilstuna och Klippan i en fullsatt Kinnahallen. Klubben höll en mycket hög klass till slutet på 60-talet då det skedde en generationsväxling, både på brottare och ledarsidan.

 

Under 70 och 80-talet växte klubben på nytt till en av Sveriges bästa klubbar med flera svenska mästare på ungdoms- och juniorsidan. I början av 90-talet hamnade klubben i en svacka men efter några år med satsning på knattar och pojkar, så kom åter framgångarna.
Hösten 2001 vann KAK riksfinalen i Pojkfyrstads fristil och blev därigenom Sveriges bästa klubb för pojkar upp till 17 år i fristilsbrottning. Våren 2002 avancerade klubbens Pojkfyrstadslag i grekisk-romersk brottning till A-gruppen och tillhörde därmed även här toppskiktet i Sverige. Våren 2003 blev Kinna tvåa i sin A-grupp av Pojkfyrstads.
Under 2003 var KAK en av Sveriges bästa klubbar. Bästa klubb=lagpriset i USM och totalt 11 SM medaljer i USM, JSM och SSM.
 

 


I mitten av 2000-talet var det återigen dags för en svacka och arbetet med knattar och pojkar började igen. Detta gav bra resultat och 2012 var klubbens Pojkfyrstadslag i fristil åter i riksfinal, där blev klubben tvåa efter segrande Västerås
Under 2013 lyckades KAK:s lag vinna riksfinalen i fristil för Pojkfyrstadslag och blev därmed bästa klubb i Sverige.
Karl Persson blev också Svensk Ungdomsmästare och fick även represetera Svenska Ungdomsladslaget. 
Under 2014 fick klubben två medaljer på USM, Linnea Olsson och Oskar Johansson.
Under 2015 tog brottare från KAK hela tre medaljer på USM. Rickard Persson, Anton Johansson och Linnea Olsson.
2016 tog Karl Persson medalj på JSM och den senaste medaljen tog Gustav Åstrand som blev trea på USM i fristil 2017.


 Vi ser därför med tillförsikt framtiden an och hoppas på fina framgångar och en bra sammanhållning i klubben.